Sposób przygotowania

Rabarbar oczyścić z twardszych włókien i pokroić w plasterki.
Zasypać w garnku cukrem, wymieszać i pozostawić na 1-2 godziny - co jakiś czas można przemieszać.
Obie galaretki zalać 1/2 szkl. zimnej wody i pozostawić do spęcznienia.
Postawić garnek z rabarbarem na małym płomieniu, nakryć pokrywką i dusić, aż się rozgotuje.
Do gorącego rabarbaru dodać napęczniałą galaretkę malinową i mieszać, aż się dokłądnie rozpuści.
Gorący dżem przełożyć do niewielkich słoiczkó, po sam brzeg, dokładnie zakręcić wygotowanymi pokrywkami, postawić dnem do góry i nakryć grubymi ręcznikami lub kocem - pozostawić tak do ostygnięcia.
Dżemu nie trzeba pasteryzować.

Komentarze

  • 3
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>Zapraszam serdecznie do przejrzenia mojej książki kucharskiej :) *** Zapewne każdy znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)</b>
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    zdzichu

    smaczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Anna69

    ojej ale super pomysł. Nigdy nie pomyślałam, że można tak połączyć owoce :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Kasia39

    musze wypróbować ten przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pyszny dżemik
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    znakomity
  • 0
    original
    Opublikowano

    miki47

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !