Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z moreli w galaretce z porzeczek

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele 1 kg
cukier 1,20 kg
woda 0,4 l
sok porzeczkowy 0,5 l
cukier 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z moreli w galaretce z porzeczek

Na konfiturę:
morele, woda i cukier 1, 20 kg. Niezbyt duże owoce moreli sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki, a następnie przepołowić i oddzielić pestki. Połowę cukru zagotować z wodą. Do wrzącego syropu włożyć połówki moreli i tylko raz zagotować, a następnie zszumować i odstawić. Następnego dnia dodać do konfitury resztę cukru i znów zagotować. Po trzecim gotowaniu odlać syrop z konfitury. Oddzielnie przygotować galaretkę, z soku porzeczkowego i cukru 400 g. Gdy galaretka krzepnie, włożyć do niej morele i zagotować. Gorącą konfiturę nakładać do słoików, zamknąć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 29.08.2012 09:43
wierzę, że super sprawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak