Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet z brokułami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 szt
mąka 3 łyżki
sól
brokuły 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet z brokułami

Żółtka ubić trzepaczką, posolić. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek wkładać na przemian mąkę i ubitą pianę, wymieszać. Na rozgrzana patelnię włożyć masło, wylać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu. Gdy masa zetnie się od spodu i zarumieni podważyć ją po bokach tak, aby pozostała masa jajeczna spłynęła pod spód i ścięła się. Po ścięciu się omletu na wierzchu, włożyć do silnie rozgrzanego piekarnika na kilka minut. Kiedy lekko się zrumieni i będzie odstawać od ścian patelni, wyjąć z piekarnika. Na omlecie położyć brokuły, skropić masłem, zawinąć 2 boki i ułożyć na ciepłym półmisku. Podawać na gorąco podanym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak