Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarne kluski z białym serem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 1
mleko 1/2 szklanki
mąka ok.15 dkg
cebula 1
boczek
ser biały
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Czarne kluski z białym serem

Połowę ziemniaków ugotować i podusić a połowę zetrzeć na tarce do ziemniaków , odcisnąć i połączyć z gotowanymi. Dodać jajko ,mleko, mąkę i dobrze wyrobić.Ciasto powinno być lużne ale dość zwarte aby nie rozlazło się w gotowaniu. Wrzucać na wrzącą , osoloną wodę ,gotować do wypłynięcia na powierzchnię wody.Boczek usmażyć na skwareczki dodać pokrojoną cebulkę ,okrasić kluski , posypać białym serem.Smakują również bez sera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justa32 14.07.2013 19:39
świetna propozycja,tak nie jadłam klusek
IZABELA29 28.10.2012 10:02
bardzo dobre
czekoladka_m 16.08.2012 14:53
Zawsze mama takie robiła;):) Ach ten smak dzieciństwa...:)
ziutula
ziutula 31.05.2012 19:30
takie kluski to babcia robiła do czerniny, były w niej pyszne...
Rafał10 24.05.2012 07:27
pierwszy raz widzę takie kluseczki :) uwielbiam takie połączenie składników więc na pewno wypróbuję :)
alaaa 16.05.2012 19:06
tak nie próbowałam,ciekawe
kuklik 16.05.2012 16:04
nigdy nie robiłam z mlekiem
ben-ka 13.05.2012 10:23
Jak ja lubię te kluski.........
anemon 12.05.2012 21:05
Kiedyś robiłam, ale nie za bardzo mi wyszły i dałam sobie z czarnymi kluskami spokój. Spróbuję wg Twojego przepisu i zobaczę co mi wyjdzie.
EWI 11.05.2012 18:29
lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak