Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto zebra

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
cukier kryształ 1,5 szkl
mąka pszenna 2,5 szkl
olej roślinny 0,5 szkl
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
woda gazowana 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto zebra

Kroki postępowania

1
Oddzielam białka od żółtek i ubijam je na sztywną pianę z cukrem.
Krok 1 - Ciasto zebra foto
2
Do piany dodaję żółtka i na wolnych obrotach miksera dodaję stopniowo i naprzemiennie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej i wodę gazowaną.
Krok 2 - Ciasto zebra foto
3
Ciasto dzielę na dwie równe części, do jednej dodaję 3 łyżki kakao, do drugiej zaś 3 łyżki mąki. Mieszam na jednolitą masę.
Krok 3 - Ciasto zebra foto
4
Do formy, najlepiej okrągłej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą nalewam na sam środek na przemian łyżkę białego i brązowego ciasta, tworząc na cieście okręgi. I tak do wylania całego ciasta.
Krok 4 - Ciasto zebra foto
5
Ciasto piekę ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C. Ciasto sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone w środku. Pozostawiam do przestygnięcia.
Krok 5 - Ciasto zebra foto
6
Ostudzone ciasto posypuję glukozą w proszku lub polewam ulubioną polewą.
Krok 6 - Ciasto zebra foto
7
Podaję pokrojone w kwadraty lub trójkąty.
Krok 7 - Ciasto zebra foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 14.03.2013 10:23
ja zazwyczaj robiłam większe/mniejsze kleksy na przemian ciemnego i jasnego ciasta ale widzę, że tak spiralnie lane daje niesamowity efekt :)
Katarzyna54 11.05.2012 14:31
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak