Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto grapefruitowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt.
herbata 1 szt.
cukier 2 łyżecz.
cytryna 1 plasterek
śmietana 30% 250 g
cukier puder 2 łyż.
cukier waniliowy 1 łyż.
aromat cytrynowy 1/4 łyżecz.
grapefruit 2 szt.
galaretka cytrynowa 1 szt.
Żelatyna wieprzowa Prymat
woda 200 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto grapefruitowe

Kroki postępowania

1
Krem śmietankowy: Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Doprawić do smaku aromatem cytrynowym, połączyć z ostudzoną i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną.
Krok 1 - Ciasto grapefruitowe foto
2
Biszkopt nasączyć zimnym ponczem wykonanym z herbaty z cytryną posłodzonej cukrem. Na nasączony biszkopt wyłożyć lekko tężejący krem. Grapefruity obrać ze skóry i błonki, pokroić w półplastry, po czym ułożyć dekoracyjnie na wierzchu kremu.
Krok 2 - Ciasto grapefruitowe foto
3
Zalać owoce lekko tężejącą cytrynową galaretką rozpuszczoną w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Wstawić ciasto do lodówki.
Krok 3 - Ciasto grapefruitowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 03.09.2012 20:15
super
Katarzyna54 11.05.2012 14:36
mniam mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak