Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulao pomarańczowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 175 g
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
kardamon 3 ziarna
cynamon 1/2 laski
anyż 1 szt.
masło 1 łyżecz.
cukier 1 łyżecz.
kardamon 1 ziaren
Kolendra cała Prymat 1/2 łyżecz.
cynamon 1 szczypta
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
pomarańcza 1/2 szt.
skórka z pomarańczy 1 łyż.
natka pietruszki 2 łyż.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżecz.
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Pulao pomarańczowe

Kroki postępowania

1
Całe przyprawy wrzucamy do specjalnego woreczka lub koszyczka do gotowania. Ryż płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, gotujemy jak tutaj, razem z koszyczkiem z przyprawami.
Krok 1 - Pulao pomarańczowe foto
2
Z nasiona kardamonu wyłuskujemy czarne ziarenka. Razem z pieprzem i kolendrą dobrze tłuczemy w moździerzu, ale nie na pył! Łączymy z pozostałymi, sypkimi przyprawami. Cząstki pomarańczy kroimy na 4-5 kawałków (patrz zdjęcie).
Wyciągamy z ryżu przyprawy, odcedzamy ryż na sicie, od razu wkładamy z powrotem do garnka, wrzucamy masło, cukier, przyprawy i kawałki pomarańczy i skórkę - dokładnie ale bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Solimy do smaku.
Krok 2 - Pulao pomarańczowe foto
3
Odstawiamy na 10 minut na ciepły palnik. Podajemy lekko posypane natką pietruszki.
Krok 3 - Pulao pomarańczowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 25.10.2012 11:20
Wygląda bardzo smacznie, nie pamiętam, bym jadła kiedyś ryż z pomarańczą :) Bardzo chętnie spróbuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak