Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół drobiowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
woda 2 l
marchew 2 szt.
cebula 1 szt.
seler 1/3 szt.
por 1 szt.
pietruszka 1 szt.
Przyprawa do rosołu Prymat 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
natka pietruszki 1 pęczek
makaron 250 g
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół drobiowy

Kroki postępowania

1
Warzywa myjemy i obieramy, cebulę opalamy nad palnikiem. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i wolno gotujemy przez ok. 2 godziny.
Krok 1 - Rosół drobiowy foto
2
W międzyczasie gotujemy makaron. Do dużego garnka nalewamy wodę, dodajemy 1 łyżeczką soli i wkładamy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.
W trakcie gotowania zbierać za pomocą łyżki cedzakowej tzw. „szum” czyli białą pianę i drobne kawałki mięsa oddzielające się od kurczaka. Pod koniec doprawiamy jeszcze ew. do smaku.
Krok 2 - Rosół drobiowy foto
3
Rosół podajemy z ugotowanym makaronem, posypany natką pietruszki oraz, według upodobania, z warzywami z gotowania.
Krok 3 - Rosół drobiowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 19.11.2016 09:22
smaczny rosołek
natalia.doradca 03.03.2014 17:19
Bardzo smaczny :)
pawlito 15.01.2014 07:28
wygląda jak w restauracji i na pewno był smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak