Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodawać na przemian mąkę z proszkiem oraz olej. Wlać gorącą wodę i chwilę ucierać. Dodać ubite białka. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Na blachę wylać cienki pasek ciemnego ciasta, obok jasnego i na przemian. Piec ok. 50 min w 170st.

MASA:
20 dag orzechów włoskich,
5 łyżek cukru,
1/2 szkl. mleka,
kost. margaryny.

Orzechy drobno pokroić. Mleko zagotować z cukrem, wsypać orzechy i mieszając, gotować 3 min. Wystudzić. Utrzeć z margaryną.

DODATKOWO:
2 galaretki,
2 puszki brzoskwiń.

Galaretki przygotować wg przepisu na opak. Ostudzić. Ciasto przekroić, posmarować 3/4 masy, powciskać w nią pokrojone w kostkę brzoskwinie.Położyć drugi blat ciasta. Rozsmarować resztę kremu, ułożyć połówki brzoskwiń. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić. Najlepsze jest na drugi dzień.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczne ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Szkoda, że jesteś tak daleko :(
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    Nie przepadam za smakiem brzoskwiniowym, ale to wygląda tak apetycznie, że skusiłabym się:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Iziona, ale jak będziesz w pobliżu to zapraszam na kawkę;):)i ciacho oczywiście;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    apetyczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    dla mnie sama warstwa z galaretki juz jest pysznym desrem. fajny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    dla mnie bomba
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    Moja mama robi to ciasto na każde święta, także za 3 tygodnie będę je jeść :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kamyk

    apetyczne ciacho
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    bardzo, ale to bardzo smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    pajbek

    Dla mnie rewelacja :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !