Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje domowe sushi

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż do sushi 1 szklanka
czarne oliwki
ocet ryżowy 0,25 ml
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
paluszki krabowe

Przepis i sposób przygotowania na: Moje domowe sushi

Robimy zaprawę do ryżu 2,5 łyżki octu ryżowego,1/2łyzeczki soli 1 łyżeczka cukru -zagotowujemy mieszamy -powstaje zaprawa ,po ugotowaniu ryżu wlejemy ją do misjki z ryżem
Płuczemy ryż do sushi, odsączamy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy zostawiamy na 10 minut. Podgrzewamy zawartość garnka aż do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień , gotujemy 15 minut i zostawiamy garnek nie odkrywając pokrywki na kolejne 10 minut Następnie przekładamy do miski i należy polać zaprawą zagotowaną z cukru, soli i octu
Na macie do zwijania sushi układamy plasterek szynki musi myć dość długi i nie porwany nakładamy ryż wzdłuż szynki układamy paluszek krabowy jak plasterek szynki jest długi zmieszczą się dwa paluszki i za pomocą maty zwijamy .Kroimy ostrym nożem .Ozdabiamy plasterkiem oliwki i owocem goji. Podajemy posypane szczypiorkiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 18.08.2012 12:18
fajne
kasiaw 09.08.2012 15:34
super
cukiereczek 27.07.2012 07:57
apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak