Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gąsieniczka z sushi

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do sushi 1 szklanka
szczypiorek
szynka wędzona
ocet ryżowy 0,25 ml
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gąsieniczka z sushi

Takie polskie sushi dla dzieci.Podstawą jest ryż do sushi prawidłowo gotowany .Robimy zaprawę do ryżu 2,5 łyzki octu ryżowego,1/2łyzeczki soli 1 łyżeczka cukru -zagotowujemy mieszamy -powstaje zaprawa Płuczemy ryż, odsączamy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy zostawiamy na 10 minut. Podgrzewamy zawartość garnka aż do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień , gotujemy 15 minut i zostawiamy garnek nie odkrywając pokrywki na kolejne 10 minut Następnie przekładamy do miski i należy polać zaprawą zagotowaną z cukru, soli i octu. Bierzemy długie plasterki szynki nakładamy ryż i za pomocna maty zwijamy . Tniemy na kawałki .Układamy na talerzu ozdabiamy oliwką czarną z której robimy oczy i uśmiech . Następne kawałki posypujemy szczypiorkiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 09.06.2013 07:30
bardzo ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak