Sposób przygotowania

Takie polskie sushi dla dzieci.Podstawą jest ryż do sushi prawidłowo gotowany .Robimy zaprawę do ryżu 2,5 łyzki octu ryżowego,1/2łyzeczki soli 1 łyżeczka cukru -zagotowujemy mieszamy -powstaje zaprawa Płuczemy ryż, odsączamy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy zostawiamy na 10 minut. Podgrzewamy zawartość garnka aż do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień , gotujemy 15 minut i zostawiamy garnek nie odkrywając pokrywki na kolejne 10 minut Następnie przekładamy do miski i należy polać zaprawą zagotowaną z cukru, soli i octu. Bierzemy długie plasterki szynki nakładamy ryż i za pomocna maty zwijamy . Tniemy na kawałki .Układamy na talerzu ozdabiamy oliwką czarną z której robimy oczy i uśmiech . Następne kawałki posypujemy szczypiorkiem

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !