Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki ziemniaczane.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 3 szt spore
mąka pszenna 0,5 kg
masło 12,5 dag
jajko 1 szt
sól 1\2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 2 szt
sezam 2-3 łyżki
ser feta 12,5 dag
szpinak mrożony 3 brykiety
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki ziemniaczane.

Ser feta rozgniotłam widelcem,dodałam rozmrożony szpinak i czosnek granulowany.Roztarłam farsz razem na gładką pastę. Przygotowałam blachę do pieczenia,wykładając ją papierem do pieczenia. Wybiłam do miseczki 2 żółtka. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni,termoobieg. Ciepłe ziemniaki przecisnęłam przez praskę.Gdy ostygły wbiłam 1 jajko i wlałam stopione,letnie masło.Dosypałam proszek do pieczenia,sól i pieprz a na koniec przesianą mąkę.Zagniotłam szybko ciasto. Podzieliłam je na dwie części.Jedną przykryłam ściereczką a drugą rozwałkowałam na lekko oprószonej mąką stolnicy na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm.Pokroiłam placek na cztery części i każdą z nich jeszcze na 3.Na każdym z 12 trójkątów nałożyłam w szerszym końcu po łyżeczce farszu. Zwijałam w rulon zaczynając od szerszego boku.Rogi zacisnęłam palcami,by farsz nie wyleciał i układałam rogaliki na papierze do pieczenia.Tak samo postąpiłam z drugą połową ciasta.Starałam się to robić dość szybko, bo ciasto z czasem robiło się rzadsze. Gdy wszystkie rogaliki były zrobione pędzelkiem posmarowałam wierzchy rozmąconymi żółtkami i posypałam sezamem.Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Rogaliki są mięciutkie i pyszne.Część zniknęła od razu a kilka zdążyłam schować i córka zabrała na wycieczkę.
Przepis pochodzi ze strony domowegotowanie.pl. Zmieniłam farsz dodając do farszu szpinak i czosnek.Rogaliki palce lizać.Zniknęły w mig....

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 24.05.2012 19:27
ale smakowite zaskoczenie
Habibi 20.05.2012 06:40
Wspaniałe :)
czekoladka_m 18.05.2012 15:31
Normalnie cudo!! jak tylko znjadę ciut więcej wolnego czasu od razu je robię!!
smerfetka79 17.05.2012 14:21
świetny przepis dodaję do swojej księgi
1j1o1l1a1 11.05.2012 12:00
ciekawe danie
ziutula
ziutula 10.05.2012 09:24
warto zrobić...
motylwe 10.05.2012 07:54
napracowalaś się ale wyszły cudownne-pyszności
Karolinka111 09.05.2012 23:37
wyglada pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak