Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki z ryżem i pietruszką

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone z szynki 20 dag
jajko 1 szt
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1/2 łyżki
kurkuma 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
natka pietruszki 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz kolorowy
ryż paraboliczny 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z ryżem i pietruszką

Do mielonego mięsa dodać 1/2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego, 1/2 łyżki kurkumy, doprawić ewentualnie solą i pieprzem, wbić jajko, wsypać 1/2 woreczka ryżu i dokładnie wymieszać. Dodać posiekana natke pietruszki, Formujemy małe klopsiki, które układamy w pojemniku parowara, następnie w miejsce na zioła wsypujemy zioła prowansalskie, które podczas gotowania będą wydzielać swój specyficzny zapach i aromat. Klopsiki gotujemy na parze ok. 20 minut, jeśli uważamy, że ryż jeszcze nie jest miękki możemy przedłużyć czas gotowania. Klopsiki podajemy z sosem śmietankowo-pietruszkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 04.09.2012 18:32
super
ziutula
ziutula 10.05.2012 09:26
lubię z ryżem mielone...
Karolinka111 09.05.2012 23:38
mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak