Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto jubileuszowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt jasny 2 szt
powidła śliwkowe 1 słoik
ser biały 1200 g
cukier puder 500 g
budyń śmietankowy 1 1/2 szt
jaja 12 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 300 g
jabłka 1000 g
masło 1 łyżka
mleko 1 szkl
jajko 2 szt
cukier 200 g
masło 1.5 kostki
polewa czekoladowa do dekoracji
galaretka wiśniowa 1 szt.
orzechy włoskie 250 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto jubileuszowe

SERNIK:margarynę utrzeć z cukrem pudrem,dodając po jednym żółtku,następnie dodać ser zmieszany z budyniem i proszkiem do pieczenia.Na końcu delikatnie wmieszać ubite białka.Masę serową podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowej wielkości serniki.MASA JABŁKOWA:jabłka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Masło rozgrzać i dodać jabłka.Lekko prażyć na wolnym ogniu.Pod koniec dodać suchą galaretkę,wymieszać i chwilę jeszcze prażyć.MASA ORZECHOWA:mleko zagotować,a następnie sparzyć nim orzechy.Masło utrzeć z cukrem,dodać jaja,a na końcu przestudzone orzechy.Do smaku można dodać trochę spirytusu.PRZEŁOŻENIE CIASTA:sernik-połowa powideł-masa orzechowa-biszkopt-masa jabłkowa-biszkopt--masa orzechowa-druga połowa powideł-sernik-polewa

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 11.05.2012 12:02
lubię przekładańce :)
Rafał10 10.05.2012 13:52
ślicznie wygląda, pewnie rozpływa się w ustach :) PYCHA !
Agnieszka91 10.05.2012 13:01
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak