Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka migdałowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wino czerwone wytrawne 1,5 szkl.
cukier 1 szkl.
sól 1/3 łyżeczki
olejek migdałowy 1 fiolka
olej słonecznikowy 1 szkl.
mąka pszenna 4 szkl.
Soda oczyszczona Prymat płaska łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka migdałowe

W dużej misce wymieszać olej, wino, cukier, mąkę, aromat migdałowy, sól i sodę.
Całość wyrobić na jednolite, ale miękkie ciasto.
Odstawić gotowe ciasto do lodówki na pół godziny, po czym rozwałkować na 1/2cm, podsypując spód mąką.
Z rozwałkowanego ciasta wycinać ciasteczka foremką maczaną w mące.
Jedną stronę każdego ciasteczka maczać w cukrze i układac na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec w temp.180-190*C przez 25 minut.
Gotowe ciasteczka układać na kratce i pozostawić do ostygnięcia.

W trakcie stygnięcia ciasteczka twardnieją i stają się kruche - natomiast tuż po wyjęciu z piekarnika są dość miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 30.08.2013 06:22
Migdałowe smaki od dzieciństwa lubię w cukierkach, w ciasteczkach też się ten smak dobrze sprawdza :)
Aleksandraa 08.02.2013 12:59
fajne
kasienka23 26.07.2012 22:35
pyszne
sunnymood 31.05.2012 09:12
świetne
eagle 12.05.2012 17:55
Kolejny interesujący przepis :)
eagle 12.05.2012 17:55
Kolejny interesujący przepis :)
eagle 12.05.2012 17:55
Kolejny interesujący przepis :)
krokodyl 10.05.2012 23:20
pyszniota - kiedy nas adoptujesz?
Habibi 10.05.2012 09:01
Zapraszam do przejrzenia mojej książki kucharskiej - zapewne każdy znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)
reniatka 10.05.2012 08:39
świetne
przemek20008 09.05.2012 23:49
uwielbiam wszystko z migdałami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak