Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń Jagnięca z chrupiącą skórką

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec jagnięcy 1,5 kg
rosół wołowy 1 szklanka
cebula 1
ząbek czosnku 4
oliwa 4 łyżki
sherry 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
natka pietruszki 3 łyżki
pieprz świeżo zmielony
sól do smaku
anchois

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń Jagnięca z chrupiącą skórką

Czosnek obrac , pokroić wzdłuż na plasterki, a potem na słupki.Udziec umyć pod bieżącą zimną wodą, ponacinać ostrym nozem i naszpikować słupkami czosnku.Cebulę obrać, drobno posiekać.Dodać sól i drobno pokrojone fileciki anchois i starannie razem utrzeć ( najlepiej w moździerzu).Posmarować tą pastą udziec , oprószyć pieprzem i ułożyć w brytfannie.Polać połową rozgrzanej oliwy.Udziec piec odkryty w 220 stopniach ok.10 min.Rosół zagotować, wymieszać z sherry i wlać do mięsa.Obniżyć temperaturę w piekarniku do 100 stopni i piec jagnięinę dalej ok.85 min.Na chwilę wyjąć brytfanne, zlać do garnuszka tłuszcz i posmarować mięso bułką tartą wymieszaną z resztą oliwy i ziołami.Wstawić do piekarnika i zapiekać w 210 stopniach, aż skórka będzie zrumieniona i chrupiaca.Po wyłączeniu piekarnika pozostawić w nim mięso na 10-15 min.Potem wyjąć,usunąc kosci, a mięso pokroić i podawać z frytkami.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 08.07.2013 21:23
fantastyczne
Justa32 29.05.2012 09:01
musi być smaczna
SmacznaPyza 09.05.2012 21:34
ciekawa jestem w jakiej cenie jest u Ciebie jagnięcina?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak