Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto kruszone z powidłami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 8 szklanek
jajko 6
margaryna 2 kostki
cukier kryształ 2 szklanki
śmietana 6 łyżki
cukier waniliowy 2 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
powidła śliwkowe 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto kruszone z powidłami

4 szklanki mąki zmieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 3/4 margaryny zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do mąki, dokładnie wymieszać. 3 żółtka, 1 szklankę cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego roztrzepać w 3 łyżkach kwaśnej śmietany i dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto, włożyć do lodówki.

Z pozostałych składników robimy drugie ciasto z tą różnicą, że do mąki dodajemy kakao.
Z białek jaj ubijamy pianę z dodatkiem 2 łyżeczek cukru (dodawanych stopniowo.

Na dno formy zetrzeć na tarce połowę ciasta jasnego, wyłożyć powidła, na powidła ścieramy ciasto ciemne, kładziemy ubitą pianę i ścieramy pozostałe ciasto jasne.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni ok 20-30 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 25.08.2012 08:45
pyszności
edi 19.06.2012 22:25
pychotka;)
Rafał10 10.05.2012 13:53
ślicznie wygląda, pewnie rozpływa się w ustach :) PYCHA !
przemek20008 09.05.2012 23:48
świetnie wygląda
1j1o1l1a1 09.05.2012 19:43
apetycznie się prezentuje
barbarella 09.05.2012 17:56
moja babcia robila takie ciasto, musi być przepyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak