Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torciki jogurtowe z aromatem wiśni.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier kryształ 4 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
woda gazowana 1 łyżka
śmietana kremowa 30% lub 36% 0,5 l
jogurt naturalny 0,5 l
cukier waniliowy 2 opakowania
syrop wiśniowy 5 łyżek
konfitura wiśniowa 250 gram
prażone migdały 50 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Torciki jogurtowe z aromatem wiśni.

1.Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec gdy piana będzie sztywna dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Mąkę przesiać. Do żółtek dodać proszek oraz ocet i dokładnie wymieszać- dodać do ubitych białek. Delikatnie dodać mąkę,powoli mieszając. Na koniec dodać łyżkę wody. Przygotowane ciasto wyłożyć do dużej blachy na ciasto.Piec ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do ok.170 stopni. Przestudzić.

2. Masa: Kremówkę ubić na sztywno-pod koniec dodać jogurt naturalny.Podzielić na 2 części. Do jednej dodać cukry waniliowe i połowę porcji rozpuszczonej wcześniej żelatyny (żelatynę namoczyć w zimnej wodzie aby napęczniała a następnie zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać - ok. 1/2 szklanki. Można dodać kilka kropel ulubionego aromatu. Do drugiej porcji dodajemy syrop z wiśni i jeśli mamy możliwość to kawałki świeżych, wydrylowanych owoców.Łączymy z żelatyną.
Rada:Masę jasną proponuję później połączyć z żelatyną- najlepiej jak już masa wiśniowa zsiądzie się na cieście.

NA biszkopt ( jeśli chcemy aby był bardziej ''mokry " możemy go delikatnie nasączyć- jeśli dla dorosłych proponuję dodać odrobinę likieru albo wiśniówki itp.)wykładamy konfiturę następnie wykładamy masę wiśniową - odstawiamy na chwilę aby stężała. Następnie wykładamy masę jasną wygładzamy aby ciasto było idealnie gładkie. Odstawiamy do wystudzenia na co najmniej 3 godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dekorujemy je prażonymi migdałami( jeśli nie byłyby to tort dla dla dzieci-proponuję dodać jakiegoś likieru np. amaretto i na nim uprażyłabym migdały-byłyby delikatnie karmelizowane z pięknym aromatem:)Na wierzch- uwieńczenie naszych małych dzieł czyli przysłowiowa wisienka na torcie- która tu nabiera realnego znaczenia.Rada- ciasto dobrze jest podzielić przed dekorowaniem na równe części- kwadraty/romby/prostokąty czy jakie tylko zechcemy. Na wierzch (biła masę) można też wylać galaretkę i dopiero później udekorować- podobnie bądź dla kontrastu bitą śmietaną na niej wisienka i pyszne migdały. Wybornie będzie smakować z winem musującym:))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 08.07.2012 02:32
lekkie- pyszne
koala 08.07.2012 02:15
one pachną już z daleka (:
smerfetka79 01.06.2012 12:32
polecam:)))
Renata16 26.05.2012 16:59
brzmi bardzo interesująco:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak