Sposób przygotowania

Z 10 jajek, rozbijamy i oddzielamy jajka od żółtek.Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na piankę. Już pod sam koniec ubijania białek dodajemy cukier waniliowy i cukier zwykły (szklanka). Ubijany nadal, dopiero pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową- każdej po 3/4 szklanki, proszek, kakao 2 łyżki i 1/4 szklanki czekolady w proszku. Mąkę, kakao, proszek i czekoladę przed dodaniem do ubijanych jajem mieszamy ze sobą Następnie wszystkie składniki złączone ze sobą delikatnie mieszamy.. Blachę dużą wysmarowujemy tłuszczem i wykładamy papierem pieczeniowym. Na nią wylewamy ciasto i pieczemy przez 45-50 minut w temp 180 stopni.

W dlaszej kolejności zajmujemy się nadzieniem. Krem czekoladowy do tortów przygotowujemy wg opisu na opakowaniu, dodajemy do ostygniętego masło i 2,5 łyżki czekolady w proszku. alkohol - 3 łyżki. Wszystko mieszamy.
Robimy poncz z soku z cytryny, 1 łyżki spirytusu i 1,5 szklanki wody. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy.
Upieczne ciasto musimy podzielić na 3 czesci, każda z części przed nałożeniem kremu nasączamy ponczem. Wykładamy cześć kremu i zakrywamy kolejną czescią ciasta i znowu tak samo. Wiśnie w syropie łączmy z jedną lyżką alkoholu ( odstawiamy na 40 minut- robimyto w trakcie np pieczenia ciasta) i wykładamy na wierzch ciasta . Polewamy rozpuszczoną czekolada wierzch ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi, a bo boku robimy wzorki

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    parysek10

    fajna nazwa
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Przepis wygląda na czasochłonny ale jednocześnie na bardzo smaczny.Z pewnością wypróbuję.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    TEtalicha

    zaszalala hihi

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !