Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijana wiśnia

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 10 sztuk
cukier waniliowy 2 sztuki
proszek do pieczenia 2 czubate łyżki
mąka tortowa 3/4 szklankii
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
masło roślinne 250 gram
spirytus 3 łyżki
czekolada w proszku 2,5 łyżki
czekolada w proszki 1/4 szklanki
kakao 3 łyżki
cukier 1 szklanka
spirytus 1 łyżka
sok z cytryny 1/2 sztuki
wiśnie w syropie do smaku
alkohol 1 łyżka
czekolada1 2 opakowanie
wiórki kokosowe na wierzch ciasta
woda 1,5 (przegotowana)
krem czekoladowy 2 do tortów

Przepis i sposób przygotowania na: Pijana wiśnia

Z 10 jajek, rozbijamy i oddzielamy jajka od żółtek.Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na piankę. Już pod sam koniec ubijania białek dodajemy cukier waniliowy i cukier zwykły (szklanka). Ubijany nadal, dopiero pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową- każdej po 3/4 szklanki, proszek, kakao 2 łyżki i 1/4 szklanki czekolady w proszku. Mąkę, kakao, proszek i czekoladę przed dodaniem do ubijanych jajem mieszamy ze sobą Następnie wszystkie składniki złączone ze sobą delikatnie mieszamy.. Blachę dużą wysmarowujemy tłuszczem i wykładamy papierem pieczeniowym. Na nią wylewamy ciasto i pieczemy przez 45-50 minut w temp 180 stopni.

W dlaszej kolejności zajmujemy się nadzieniem. Krem czekoladowy do tortów przygotowujemy wg opisu na opakowaniu, dodajemy do ostygniętego masło i 2,5 łyżki czekolady w proszku. alkohol - 3 łyżki. Wszystko mieszamy.
Robimy poncz z soku z cytryny, 1 łyżki spirytusu i 1,5 szklanki wody. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy.
Upieczne ciasto musimy podzielić na 3 czesci, każda z części przed nałożeniem kremu nasączamy ponczem. Wykładamy cześć kremu i zakrywamy kolejną czescią ciasta i znowu tak samo. Wiśnie w syropie łączmy z jedną lyżką alkoholu ( odstawiamy na 40 minut- robimyto w trakcie np pieczenia ciasta) i wykładamy na wierzch ciasta . Polewamy rozpuszczoną czekolada wierzch ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi, a bo boku robimy wzorki

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 01.04.2013 21:18
zaszalala hihi
Renataj 14.05.2012 20:16
Przepis wygląda na czasochłonny ale jednocześnie na bardzo smaczny.Z pewnością wypróbuję.
parysek10 09.05.2012 15:49
fajna nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak