Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z ptasim mleczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 sztuki
cukier kryształ 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
olej 7 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ptasie mleczko
śmietana kremówka 2 szklanki
śnieżka 1 opakowanie
galaretka malinowa 2 opakowania
poncz
sok z jednej cytryny
cukier kryształ 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z ptasim mleczkiem

Jajka z cukrem utrzeć na puch.Pod koniec ucierania wlać olej.Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Do natłuszczonej blaszki włożyć ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok.40 minut w temp.180 stopni.Ostudzone ciasto podzielić na 2 krążki.Galaretki rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody, wystudzić.Śmietanę ubić, dodając powoli śnieżkę.Gdy galaretka lekko zgęstnieje,delikatnie wymieszać ją z bitą śmietaną, schłodzić. Przygotować poncz:1/2 szklanki wody wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny.Krążki ciasta nasączyć ponczem, przełożyć ptasim mleczkiem i wstawić na godzinę do lodówki.Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 07.06.2013 12:49
ciasto pierwsza klasa
anja3107 09.05.2012 12:47
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak