Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Rabarbarowa panna cotta"

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 0,5 kg
cynamon 1 kora
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczki
wanilia 1 laska
woda 1 litr
cukier 1,2 szklanka
śmietanka kremowa 500 ml
kieliszki do wina 12 sztuka
jabłko 1 duże

Przepis i sposób przygotowania na: "Rabarbarowa panna cotta"

Rabarbar dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy w dość grubą kostkę. Podobnie postępujemy z jabłkiem.

Do garnuszka wlewamy litr wody, dodajemy cukier oraz korę cynamonową. Dodajemy rabarbar oraz jabłko i gotujemy do miękkości.

Kiedy będą bardzo miękkie, wyciągamy korę cynamonową i miksujemy całość na gładką masę. Odlewamy około pół szklanki.

Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.

Rozlewamy do pucharków, do mniej więcej połowy wysokości. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Kiedy nasza galaretka będzie sprężysta, możemy zabrać się za panna cotte.

Śmietankę gotujemy z laską wanilii uwolnioną od nasionek, dodajemy cukier, kiedy zacznie się gotować - ściągamy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę.

Na wcześniej przygotowaną galaretką przelewamy do pucharków na około 1/3 ich wysokości.

Pozostały sos, który odlaliśmy - dosładzamy 200 g cukru, podgrzewamy do momentu aż cały cukier się rozpuści i kiedy tylko śmietanka się z żeluje - polewamy sosem, dodajemy kawałek czekolady i cieszymy się pysznym, orzeźwiającym smakiem. ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara/zuza22_85 29.05.2012 11:14
pyszne
iziona 09.05.2012 14:47
Niesamowity pomysł
anja3107 09.05.2012 12:49
rewelacyjna
Patrycja35 09.05.2012 12:39
super wyglada
Piotr-21 09.05.2012 11:55
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak