Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Domowy ser ricotta z czosnkiem niedźwiedzim"

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 l
jogurt naturalny 200 ml
cytryna 1 sztuka
kwaśna śmietana 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 2 łyżki
gaza 1 metr

Przepis i sposób przygotowania na: "Domowy ser ricotta z czosnkiem niedźwiedzim"

Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy. Kiedy temperatura osiągnie około 10 - 15 stopni - wlewamy jogurt i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek niedźwiedzi.

Wyciskamy sok z jednej cytryny i wlewamy do szklaneczki.

Kiedy temperatura wzrośnie do 85 stopni (trzeba uważać, bo wzrasta bardzo szybko pod koniec) dodajemy sok z cytryny i mieszamy, oczekując na duże, ładne grudki.

Podgrzewamy jeszcze chwilkę i przekładamy ser na drobne sitko wyłożone czystą gazą. Pozostawiamy do odciekania na około 20 - 25 minut.

Następnie odciskamy pozostałą zawartość płynu w serze, przekładamy go do miski, dodajemy sól oraz śmietanę, bardzo dokładnie mieszamy, przekładamy całość do małej formy dobrze uciskając i pozostawiamy przykryte foliową kołderką na całą noc w lodówce.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 05.09.2013 18:24
ciekawa receptura
Anulka75
Anulka75 09.05.2012 10:50
apetyczny
Anulka75
Anulka75 09.05.2012 10:50
apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak