Sposób przygotowania

Używałam mąkę żytnią pełnoziarniastą typ 2000 i przegotowaną letnią wode.

I DZIEŃ ; 1/2 szklanki mąki mieszamy z 1/2 szklanka wody. Mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe ciemne miejsce.

II DZIEŃ - O tej samej godzinie co zaczęliśmy zakwas dosypujemy 1/4 szklanki mąki i dolewamy 1/4 szkanki wody. Mieszamy i znów odstawiamy.

III DZIEŃ - Powtarzamy czynnosc z II dnia.

IV DZIEŃ - Mieszamy zakwas ,dosypujemy 1/2 szklanki maki i dolewamy 1/2 szklanki wody. Mieszamy i odstawiamy.

V DZIEŃ - Dosypujemy około 1 łyżki maki i dolewamy 30 ml wody ,mieszamy. Po dwóch godzinach możemy uzywać zaczynu do wypieku chleba.


Dobrze jest każdego dnia przemieszać słoik z zaczynem z dwa razy.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    przydatny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    ciekawy
  • 0
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    bardzo przydatny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    bardzo fajny
  • 0
    309028_107082369407725_478731842_n
    Opublikowano

    Czarnula666

    No to robie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !