Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas żytni na chleb
I DZIEŃ ; 1/2 szklanki mąki mieszamy z 1/2 szklanka wody. Mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe ciemne miejsce.
II DZIEŃ - O tej samej godzinie co zaczęliśmy zakwas dosypujemy 1/4 szklanki mąki i dolewamy 1/4 szkanki wody. Mieszamy i znów odstawiamy.
III DZIEŃ - Powtarzamy czynnosc z II dnia.
IV DZIEŃ - Mieszamy zakwas ,dosypujemy 1/2 szklanki maki i dolewamy 1/2 szklanki wody. Mieszamy i odstawiamy.
V DZIEŃ - Dosypujemy około 1 łyżki maki i dolewamy 30 ml wody ,mieszamy. Po dwóch godzinach możemy uzywać zaczynu do wypieku chleba.
Dobrze jest każdego dnia przemieszać słoik z zaczynem z dwa razy.