Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas żytni na chleb

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas żytni na chleb

Używałam mąkę żytnią pełnoziarniastą typ 2000 i przegotowaną letnią wode.

I DZIEŃ ; 1/2 szklanki mąki mieszamy z 1/2 szklanka wody. Mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe ciemne miejsce.

II DZIEŃ - O tej samej godzinie co zaczęliśmy zakwas dosypujemy 1/4 szklanki mąki i dolewamy 1/4 szkanki wody. Mieszamy i znów odstawiamy.

III DZIEŃ - Powtarzamy czynnosc z II dnia.

IV DZIEŃ - Mieszamy zakwas ,dosypujemy 1/2 szklanki maki i dolewamy 1/2 szklanki wody. Mieszamy i odstawiamy.

V DZIEŃ - Dosypujemy około 1 łyżki maki i dolewamy 30 ml wody ,mieszamy. Po dwóch godzinach możemy uzywać zaczynu do wypieku chleba.


Dobrze jest każdego dnia przemieszać słoik z zaczynem z dwa razy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 09.11.2014 21:24
No to robie :)
Motorek 08.06.2013 07:16
bardzo fajny
olkaaa 01.09.2012 16:50
bardzo przydatny przepis
cukiereczek 14.08.2012 08:39
ciekawy
Mati13 29.07.2012 19:05
przydatny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak