Sposób przygotowania

Jajko roztrzepujemy, dodajemy mleko, przyprawy i wszystko razem mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę i znów mieszamy (w razie gdyby wyszło zbyt gęste dodać mleka). Następnie wymytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do masy. To samo robimy z cebulką, szczypiorkiem, papryką i oliwkami. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko ze sobą łączymy i mieszamy z masą. Smażymy na patelni formując miksturę na kształt placków ziemniaczanych pamiętając o tym, żeby nie przesadzić z olejem, gdyż i tak część tłuszczy z sera się wytopi.

Składniki na kopytka:
1 część ugotowanych ziemniaków
1/4 części mąki
woda
sól

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto.
Z wyrobionego ciasta zrobić wałek i pokroić. W garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
Sałatka:
sałata lodowa
Dresing

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !