Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagine z jagnięciny na słodko

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pistacje 1 garść
migdały 1 garść
cebula czerwona 1 garść
czosnek 2 ząbki
Szafran nitki Prymat
morele suszone 1 garść
śliwki suszone 1 garść
masło
oliwa
miód 1 łyżeczka
cynamon 1 paleczka
skórka z pomarańczy lub limonki
karkówka 600 jagnięca

Przepis i sposób przygotowania na: Tagine z jagnięciny na słodko

Kroki postępowania

1
W naczyniu tagine rozpuść masło. Dodaj oliwę z oliwek. Wrzuć pistacje i migdały (bez skórki). Poczekaj,aż się lekko zarumienią. Dodaj drobno pokrojoną cebulę.
Krok 1 - Tagine z jagnięciny na słodko foto
2
Następnie wrzuć drobno pokrojony czosnek, szczyptę szafranu oraz pałeczkę cynamonu.
Krok 2 - Tagine z jagnięciny na słodko foto
3
Dodaj pokrojoną w kostkę jagniecinę i wymieszaj ze wszystkimi składnikami. Dodaj wodę (woda musi zakryć mięso). Gotuj pod przykryciem, na lekkim ogniu przez ok. 1 godzinę.
Krok 3 - Tagine z jagnięciny na słodko foto
4
Następnie dodaj morele, śliwki oraz kilka kawałków startej skórki z pomarańczy. Gotuj przez kolejne 15 minut. Dodaj łyżkę miodu i pozwól, aby potrawa jeszcze posiedziała na ogniu przez 10 minut.
Krok 4 - Tagine z jagnięciny na słodko foto
5
Podawaj z kuskusem oraz pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego!
Krok 5 - Tagine z jagnięciny na słodko foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 31.12.2012 14:02
to ceramiczny tagine? nie boisz się, że pęknie podgrzewany nad otwartym ogniem?
Cukiereczek13 03.06.2012 17:30
super sie prezentuje :)
ziutula
ziutula 09.05.2012 12:47
@Monika"K"- do indukcji mam garnki , ale też działają zwykłe emaliowane stare gary co bardzo mnie zdziwiło, więc muszę sprawdzic czy ceramika by działała... dziękuję...
Beatris 09.05.2012 10:04
Ciekawa potrawa. Bardzo bym chciała posmakować tak przygotowaną jagnięcinę.
Monika78 09.05.2012 09:51
Do ziutuli - to jest naczynie ceramiczne, a z tego co wiem na plycie indukcyjnej nalezy uzywac tylko specjalnych naczyn....
Aga20 09.05.2012 09:15
super!
ziutula
ziutula 09.05.2012 08:26
czy to naczynie pasuje do indukcji? podoba mi się styl gotowania potrawy..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak