Sposób przygotowania

Do rondelka ( wielkość- taka aby mogły sie zmieścić gruszki, a jednocześnie aby mogły być poryte płynem na całej powierzchni)wlać sok oraz wino.Następnie dodać miód oraz szczyptę imbiru- wymieszać i zagotować. Gruszki - wybierać nie za twarde i nie prze dojrzała obrać cienko ze skórki, przekroić na pół wydrążyć gniazda nasienne. Włoży do garnka i gotować około 10-15 minut.Po tym czasie delikatnie wyjąć z syropu a sok gotować na malutkim ogniu do zredukowania jego objętości do 1/3 aż zacznie gęstnieć- ponownie zanurzyć na 2-3 minuty gruszki.Na talerzyku(pucharku)układać lody(po 2-3 gałki) na nich połówki gruszek oblane powstałym sosem. Całość można posypać uprażonymi migdałami lub karmelizowanymi orzechami.

P. S. Gruszki można też podać na zimno- ale osobiście polecam wersje na gorąco.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Renata16

    bardzo ciekawa kompozycja składników:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    koala

    prawdziwy 'cud miód' (:
  • 0
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    polecam:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kamyk

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    smaczny deser

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !