Sposób przygotowania

Kalafior podzielony na różyczki włożyć do osolonej wrzącej wody z niewielkim dodatkiem cukru, gotować 2-3 min, odcedzić i osączyć z wody.Mąke wymieszać z imbirem i gałką muszkatałową, zmiksować z jajkami na gładkie ciasto ( jak na naleśniki ). W rondlu rozgrzać tłuszcz, włożyć drucianą wkładkę ( taką jak do smażenia frytek). Delikatnie nadziewać na wielec rózyczki kalafiora, maczać je w cieście, obtaczać w bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złocisty kolor.Potem osączać, unosząc wkładkę ponad poziom tłuszczu, osączać na papierowych ręcznikach i przekładać na ogrzany półmisek.Trzymać go w cieple ( najlepiej w piekarniku rozgrzanym do 80-100 stopni ) do czasu , aż wszystkie kawałki kalafiora zostaną usmażone.Podawać jako gorąca przekąskę z keczupem lub innym sosem. Świetne do piwa!!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    halina55

    Ciekawy przepis!:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    berys18

    super pomysł na kalafiorka
  • 0
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    Smaczne musi być !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo ciekawy przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Maniek2

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    MagdaXXX

    bardzo ciekawie szkoda że zdjęcia nie ma

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !