Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marcinek

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jaja 2 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier 1 szkl
margaryna 25 dag
smietana 18% 250 ml
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
śmietana 30% 1 l
śmietana 12% 250 ml
smietana 18% 250 ml
cukier puder 1,5 szkl
sok z cytryny 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Marcinek

Żółtka utrzeć z sodą i cukrem, wlać roztopioną schłodzona margarynę. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Kawałki ciasta rozwałkowywać na bardzo cieniutkie placki i zapiekć w 180st. Moja rada jest taka by nie dopouśćić do nadmiernego zarumienienia bo placki bardzo się wysuszają i łamią. Lekka zmana kolou w zupełności wystarczy;) W przpisie było 18 placków - mi wyszło 9 i w zupełności wystarczyło moim zdaniem - ciasto wyszło dość wysokie.
Kremówkę lekko ubić, dodać pozostałe śmietany, sok z cutryny, cukier i zapach. Ubić na gładki krem. Przekładać nim placki, można też posmarować wierzch i boki. Ja polałam placek stopiona czekoladą. Odstawić w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 05.08.2012 16:35
szukałem tego przepisu:) uwielbiam to ciasto:)
BeataJ 09.06.2012 21:27
wygląda smacznie ... każdy placek zrobić w innym kolorze i mamy ciasto tęczowe :)
Agnieszka91 09.05.2012 12:12
super ciasto
GOSIA18 09.05.2012 11:14
uwielbiam marcinki
dwa pokoje z kuchnią 08.05.2012 23:44
pycha!
treonina 08.05.2012 18:11
ładnie to wygląda :-)
Agnieszka116 08.05.2012 18:00
Brzmi ciekawie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak