Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka kukurydziana
szkl. płatków kukurydzianych,
10 średnich jabłek,
szkl. + 2 łyżki cukru,
2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
2 łyżeczki cynamonu,
2 białka.
1. Żółtka wbić do szklanki, dolać mleka do 2/3 jej wysokości. Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na nienatłuszczoną blaszkę o wym. 25x36cm.
2. Ciasto w blaszce posypać płatkami kukurydzianymi. Ułożyć jabłka pokrojone w plastry, posypać je mieszaniną cukru, cynamonu i gałki. Rozwałkować 2 część ciasta, wyłożyć na jabłka. Na cieście rozsmarować ubite białka.
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub posmarować glazurą: szkl. pudru, 2 łyżki mleka, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Glazurą polać gorącą szarlotkę.