Sposób przygotowania

DODATKOWO:
szkl. płatków kukurydzianych,
10 średnich jabłek,
szkl. + 2 łyżki cukru,
2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
2 łyżeczki cynamonu,
2 białka.

1. Żółtka wbić do szklanki, dolać mleka do 2/3 jej wysokości. Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na nienatłuszczoną blaszkę o wym. 25x36cm.

2. Ciasto w blaszce posypać płatkami kukurydzianymi. Ułożyć jabłka pokrojone w plastry, posypać je mieszaniną cukru, cynamonu i gałki. Rozwałkować 2 część ciasta, wyłożyć na jabłka. Na cieście rozsmarować ubite białka.

Ciasto można posypać cukrem pudrem lub posmarować glazurą: szkl. pudru, 2 łyżki mleka, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Glazurą polać gorącą szarlotkę.

Komentarze

  • 2
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Nie znałam takiej szarlotki.Fajny pomysł.
  • 0
    original
    Opublikowano

    motylwe

    bardzo ciekawa
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    ciekawy inny pomysł. musi byc smaczna
  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    podoba mi się bardzo ten przepis :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    magduś83

    fajny pomysł na szarlotkę
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    takiej jeszcze nie jadłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jagódka77

    oryginalny pomysł, takiej szarlotki jeszcze nie jadłam, ciekawe jak smakuje

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !