Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb orkiszowy z koperkiem i lnem - na ogórkowym kwasie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
siemię lniane 2-3 łyżki
koprek Prymat 1-2 łyżki
płatki owsiane 2-3 łyżki
woda 1 szkl.
mąka orkiszowa 3 pełnoziarnista
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
kwas z ogórków 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowy z koperkiem i lnem - na ogórkowym kwasie

Kwas z ogórków podgrzać razem z wodą, dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki.
Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże ruszyły.
Mąkę wsypać do miski, wlać zaczyn, olej, dodać sól, sodę, płatki owsiane, koperek i oliwę.
Ciasto szybko zarobić (powinno pozostać lepiące!) i odstawić na 30-45 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy powdoi objętość - przełożyć do natłuszczonej foremki wysypanej płatkami owsianymi.
Ciasto ponownie odstawić do podrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40-45 minut.
Pozostawić do ostygnięcia - najlepiej na kratce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

chelsi 20.08.2012 15:30
ale to musi być zdroowe
Anna152 19.07.2012 08:17
super
Ankha 30.05.2012 17:49
Wow,pierwszy raz widzę przepis na chleb z kwasem ogórkowym!
Habibi 13.05.2012 12:39
Trzeba się przygotować, że chleb będzie nieco kwaskowaty, podobnie, jak te na zakwasie. Ale przy okazji będzie fajnie pachniał :)
mala2021 08.05.2012 14:13
takiego nie jadłam,muszę wypróbować
Habibi 08.05.2012 13:41
*** Zapraszam serdecznie do przejrzenia mojej księgi przepisów. *** Być może coś Was w niej zainspisuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak