Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby marynowane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 1 kg
cebula 10-15 dag
ocet
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
Zalewa:
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
ocet 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby marynowane

Grzyby dokładnie czyścimy i myjemy, wkładamy do lekko osolonej i lekko zakwaszonej wody i gotujemy do chwili aż grzyby zaczną opadać na dno naczynia. Odcedzić.
Cebulę pokroić na grube pierścienie. Grzyby układać w słoikach, dodać cebulę, kilka ziaren pieprzu, po 2 ziarenka ziela angielskiego, kawałek listka laurowego.

Przygotować zalewę z wody (2 szklanki) soli i łyżeczki cukru, które należy zagotować, dodać ocet. Grzyby zalać zalewą, słoiki zamknąć i pasteryzować ok. 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 03.05.2013 19:18
A ile wody do zalewy?
Łukasz10 25.08.2012 18:29
dobry praepis
SmacznaPyza 08.05.2012 16:20
po jakim czasie, mniej więcej, tego gotowania grzyby opadają?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak