Sposób przygotowania

20 dag szynki pokrojonej w kostkę
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
150 g duszonych pieczarek na odrobinie masła
½ bulionu
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki mąki
makaron penne

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę, szynkę pokroić w grubszą kostkę. Na patelni roztopić łyżeczkę masła i wrzucić cebulę, czosnek po chwili jak cebula będzie miękka dodać pieczarki i wędlinę. Wszystko razem chwilkę smażyć. Makaron gotujemy jak na opakowaniu. Przygotować ½ litrę bulionu. W osobnym garnuszku roztopić pozostałe masło dodać mąkę i energicznie wymieszać. Do zasmażki wlewać powoli bulion aby nie powstały grudki do momentu zgęstnienia. Kolejno dodać jogurt oraz przysmażoną cebulę, czosnek, szynkę i pieczarki. Można chwilę gotować by jeszcze bardziej zagęścić sos. Makaron włożyć do sosu, wymieszać. Podawać na stół.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agunesu

    lubie takie szybkie dania z resztek z lodowki :D

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !