Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z sosem jogurtowym z szynką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka 200 g
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbków
masło 2 łyżki
pieczarki 150 g
bulion 1/2
jogurt grecki 4 łyżki
mąka 3 łyżki
makaron penne 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z sosem jogurtowym z szynką

20 dag szynki pokrojonej w kostkę
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
150 g duszonych pieczarek na odrobinie masła
½ bulionu
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki mąki
makaron penne

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę, szynkę pokroić w grubszą kostkę. Na patelni roztopić łyżeczkę masła i wrzucić cebulę, czosnek po chwili jak cebula będzie miękka dodać pieczarki i wędlinę. Wszystko razem chwilkę smażyć. Makaron gotujemy jak na opakowaniu. Przygotować ½ litrę bulionu. W osobnym garnuszku roztopić pozostałe masło dodać mąkę i energicznie wymieszać. Do zasmażki wlewać powoli bulion aby nie powstały grudki do momentu zgęstnienia. Kolejno dodać jogurt oraz przysmażoną cebulę, czosnek, szynkę i pieczarki. Można chwilę gotować by jeszcze bardziej zagęścić sos. Makaron włożyć do sosu, wymieszać. Podawać na stół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agunesu 07.05.2012 23:50
lubie takie szybkie dania z resztek z lodowki :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak