Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem pod bezową pierzynką

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

I WARSTWA
margaryna miekka 100 g
szczypta soli
cukier puder 100 g
mleko 6 łyżek
mąka pszenna 150 g
mąka żytnia 50 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 3
II WARSTWA
białko 3
cukier kryształ 150 g
płatki migdałowe 2 łyżki
Mąka do formy 2 łyżki
margaryna do formy 2 łyżeczki
rabarbar 400 g
wiórki kokosowe 4 (kolorowe)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem pod bezową pierzynką

Kroki postępowania

1
Z podanych składników robimy ciasto:
Miksujemy margarynę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka. Dokładnie łączymy ze sobą .
Na koniec wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej folią aluminiową , posmarowaną margaryną i posypaną mąką.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i podpiekamy 15 minut.
Krok 1 - Ciasto z rabarbarem pod bezową pierzynką foto
2
Międzyczasie ubijamy białka na sztywno, dodajemy pod koniec cukier kryształ i ubijamy aż białka będę lśniące.
Rabarbar myjemy, suszymy i kroimy w kosteczke 1,5 cm.
Mieszamy z ubitymi białkami.
Krok 2 - Ciasto z rabarbarem pod bezową pierzynką foto
3
Mieszamy dokładnie białka dosypując do masy pod koniec wiórka kokosowe, ja użyłam pomarańczowych.
Krok 3 - Ciasto z rabarbarem pod bezową pierzynką foto
4
Na upieczone ciasto wykładamy mase z białek i owoców.Posypujemy płatkami migdałowymi.
Wstawiamy tortownice do nagrzanego piekarnika i pieczemy kolejne 30 minut.
Krok 4 - Ciasto z rabarbarem pod bezową pierzynką foto
5
A to efekt bardzo pyszny.
Krok 5 - Ciasto z rabarbarem pod bezową pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 30.06.2016 20:18
wspaniałe ciasto
Malgorzata549 29.06.2016 12:44
interesujący przepis
bestia1155
bestia1155 17.01.2016 21:58
prezentuję się smakowicie
agaK. 14.06.2015 00:04
Cały czas się zabieram do zrobienia i nie mogę się zebrać, pieczony rabarbar ma silne właściwości antyrakowe:)
agaK. 14.06.2015 00:03
Cały czas się zabieram do zrobienia i nie mogę się zebrać, pieczony rabarbar ma silne właściwości antyrakowe:)
Ada-Gaba 13.09.2014 21:06
pyszne ciasto, ładne zdjęcie
Grażyna13 30.06.2014 09:30
Podoba mi sie :)
Beatris 19.06.2013 14:42
Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek takiego ciasta.
Motorek 01.04.2013 09:44
smaczne ciasto
pacpaw 31.12.2012 11:50
tak przygotowane ciasto z rabarbarem na pewno smakuje wyjątkowo
alaaa 20.09.2012 20:09
z rabarbarem jest pyszne
miki47 03.09.2012 14:58
mniam
Habibi 22.08.2012 08:07
Kocham rabarbar w każdej postaci :) Już zachciało mi się właśnie takiego ciacha :) muszę dzisiaj zwiedzić sklepy warzywne, może jeszcze jest gdzieś rabarbar :)
Wiesława1 12.08.2012 11:22
super ciasto
Wiesława1 12.08.2012 11:22
super ciasto
anemon 18.06.2012 15:40
Prezentuje się super i na pewno tak samo smakuje.
BernadettaP 18.06.2012 15:20
Na ciasto z rabarbarem mam ochotę od kilku ładnych dni. Patrząc na tak apetyczne zdjęcia, mam ochotę podwójną !
ben-ka 04.06.2012 08:53
pychotka.
caralajna 17.05.2012 08:36
znakomite
dwa pokoje z kuchnią 09.05.2012 08:05
piękne i na pewno pyszne!
IZABELA29 08.05.2012 16:18
bardzo dobre szkoda,że zapas rabarbaru mi sie kończy ale od czego ma sie teściową ...pojadę po rabarbar i można szaleć ...
fijolek91 08.05.2012 15:14
uwielbiam ciasta z rabarbarem:)
Ewa104 08.05.2012 14:52
Bajka! Piękne zdjęcia apetycznego ciacha.
agnieszka137 07.05.2012 23:33
wspaniałe ciasto
ziutula
ziutula 07.05.2012 23:24
lubię kwaskowate ciacha...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak