Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarno-biały herbatnikowiec

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

herbatniki 500 g
żółtko jajek 4
cukier 5 łyżek
mąka ziemniaczana 6 łyżek
mleko 1 litr
cukier waniliowy 1
kakao 3 łyżki
margaryna 250 g
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Czarno-biały herbatnikowiec

Masa biała: Do garnka wlewamy 400ml mleka, cukier waniliowy i łyżkę masła. W tym czasie do miski wlewamy 100ml mleka, 2 żółtka, 3łyżki kakao, 2 łyżki cukru i ucieramy na puch, następnie dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, wszystko mieszamy. Jeśli mleko się już gotuje wtedy powoli wlewamy mieszankę, gotujemy około 2minuty. Schładzamy. Następnie miksujemy masę a do niej po łyżce dodajemy 125g margaryny, tworzymy jednolitą masę.
Masa czarna: do rondelka wlewamy 400ml mleka i drugą łyżkę masła. Następnie w misce miksujemy 2żółtka, 100ml mleka i cukier. W czasie gotowania się mleka wlewamy, gotujemy 2minuty ciągle mieszają, wyłączamy i ochładzamy. Następnie miksujemy z pozostałą margaryną.
Herbatniki (1/5część) wykładamy na tacy, smarujemy ciemną masą, kładziemy następną warstwę herbatników, białą masę, herbatniki, czarną masę, herbatniki i białą masę. Na wierzch możemy zrobić polewę czekoladową ale niekoniecznie. Mi zostało trochę czarnej masy więc posmarowałam i posypałam zgniecionymi płatkami kukurydzianymi z miodem. Schładzamy ciasto co najmniej 20min. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 20.10.2012 21:26
ależ kuszące to ciasto :)
Habibi 17.07.2012 08:09
zachęcająco wygląda takie ciasteczko :)
Maniek2 16.07.2012 21:03
pycha
leonkot 31.05.2012 15:26
super ciacho
smakoszek 27.05.2012 20:35
świetne
justys759 15.05.2012 14:16
wygląda bardzo smakowicie:)
Amellia 07.05.2012 20:20
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak