Sposób przygotowania

Masa biała: Do garnka wlewamy 400ml mleka, cukier waniliowy i łyżkę masła. W tym czasie do miski wlewamy 100ml mleka, 2 żółtka, 3łyżki kakao, 2 łyżki cukru i ucieramy na puch, następnie dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, wszystko mieszamy. Jeśli mleko się już gotuje wtedy powoli wlewamy mieszankę, gotujemy około 2minuty. Schładzamy. Następnie miksujemy masę a do niej po łyżce dodajemy 125g margaryny, tworzymy jednolitą masę.
Masa czarna: do rondelka wlewamy 400ml mleka i drugą łyżkę masła. Następnie w misce miksujemy 2żółtka, 100ml mleka i cukier. W czasie gotowania się mleka wlewamy, gotujemy 2minuty ciągle mieszają, wyłączamy i ochładzamy. Następnie miksujemy z pozostałą margaryną.
Herbatniki (1/5część) wykładamy na tacy, smarujemy ciemną masą, kładziemy następną warstwę herbatników, białą masę, herbatniki, czarną masę, herbatniki i białą masę. Na wierzch możemy zrobić polewę czekoladową ale niekoniecznie. Mi zostało trochę czarnej masy więc posmarowałam i posypałam zgniecionymi płatkami kukurydzianymi z miodem. Schładzamy ciasto co najmniej 20min. Smacznego!

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Amellia

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    justys759

    wygląda bardzo smakowicie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    świetne
  • 1
    original
    Opublikowano

    leonkot

    super ciacho
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Maniek2

    pycha
  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    zachęcająco wygląda takie ciasteczko :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    ależ kuszące to ciasto :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !