Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny mazurek na wielkanocny stół

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 250 gram
mąka pszenna 50 gram
masło 200 gram
puder 50 gram
żółtko jajek 4 sztuki
kajmak 200 gram
orzechy laskowe
cukier waniliowy 1 paczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 18-procentowa 1 łyżka
folia karotenowa/inne ozdoby
dżem kwaśny 150 grzm
czekolada mleczna 1 tabliczka mała

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny mazurek na wielkanocny stół

Z mąki, masła, pudru, żółtek,śmietany proszku do pieczenia wyrobić ciasto kruche. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.
Następnie,ciasto rozwałkować. na grubość ok 1,5- 2 cm i włożyć do formy. Posmarować cienką warstwą dżemu.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C do zarumienienia, ok. 20 min. i pozostawić do ostygnięcia.
Na przestudzone ciasto wyłożyć kajamak, a następnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.Do ozdobienia użyłam ozdoby cukiernicze, orzechy laskowe i folię karotenową, którą nałożyłam na czekoladę gdy już zaczynała delikatnie stygnąć i wracać do poprzedniej zestalonej formy. Folię należy ściągnąć gdy czekolada będzie znowu ,,twarda".

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 23.04.2013 00:08
bardzo smaczny
EWI 28.03.2013 13:41
bardzo fajny
smerfetka79 14.03.2013 23:44
ale zleciało, i już kolejne święta.A aura za oknem wcale tego nie sygnalizuje:(
smerfetka79 08.05.2012 21:20
dziękuję:)))
pierniczkowo 08.05.2012 14:04
piękny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak