Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z zakwasem żytnim

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

otręby pszenne 1 szklanka
mąka pszenna 4 szklanki
drożdże 50 gram
cukier 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
zakwas żytni 2/3 szklanki
słonecznik łuskany 1 garść
woda 1,5 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z zakwasem żytnim

Kroki postępowania

1
Dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki zakwas żytni z mąki typ 720 i dokarmić go (wsypać pół szklanki mąki żytniej typ 720 i wlać pół szklanki ciepłej wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce).
Krok 1 - Chleb pszenny z zakwasem żytnim foto
2
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, zostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb pszenny z zakwasem żytnim foto
3
Do miski wsypać mąkę pszenną typ 650, otręby, sól, wlać zakwas.
Krok 3 - Chleb pszenny z zakwasem żytnim foto
4
Dodać rozczyn drożdżowy i wyrobić gładkie ciasto.
Krok 4 - Chleb pszenny z zakwasem żytnim foto
5
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb pszenny z zakwasem żytnim foto
6
Jak ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je do wysmarowanej tortownicy, posmarować ciepłą wodą, posypać słonecznikiem i odstawić jeszcze na kilka minut, żeby ciasto zaczęło ponownie rosnąć.
Krok 6 - Chleb pszenny z zakwasem żytnim foto
7
Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Krok 7 - Chleb pszenny z zakwasem żytnim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 20.10.2013 00:05
Taki chlebek to można sam jeść i pychota
fotoviderek 08.10.2013 07:31
Pyszny, domowy chlebek :)
SylwiaMagdaSabin 26.08.2012 22:44
super
Amellia 08.05.2012 12:30
cudo!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak