Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki maślane

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 7 czubatych szkl
cukier 1/2 szkl
mleko 1,5 szkl
drożdże 5 dag
masło 25 dag
sól 1 szczypta
jajko 2 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki maślane

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać 3/4 szkl. ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać rozczyn z drożdży, ubite jajka, resztę mleka, cukru, stopione masło oraz szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swą objętość. Ponownie wyrobić, formować bułeczki. Można nadziewać je łyżeczką kremu czekoladowego lub dżemu bądź robić bez nadzienia. Układać na natłuszczonej blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem. Piec ok. 30 min w temp. 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 20.08.2013 22:51
moje ulubione bułeczki, a jakie Twoje są śliczne :)
caralajna 24.04.2013 16:59
lubię takie z samym masłem zjeść, nic więcej nie potrzeba aby cieszyć się smakiem :)
junox 02.02.2013 16:52
bardzo lubię takie bułeczki,jeszcze cieplutkie:)
fictor123 08.08.2012 13:16
super
Kate131 02.08.2012 09:15
pycha
Agnieszka107 21.05.2012 19:42
na śniadanko
parysek10 07.05.2012 15:51
bardzo smaczne
matriasik 07.05.2012 14:29
smaczniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak