Sposób przygotowania

Kurczaka umyć, podzielić na porcje i zalać zimną wodą.
Dodać oczyszczoną włoszczyznę i doprawić niewielką ilością jarzynki w proszku.
Gotować do miękkości mięsa.
Rosół odcedzić.
Mięso przestudzić i obrać dokładnie z kości.
Zmielić drobno mięso i skórki z kurczaka oraz włoszczyznę.
Dodać surowe mielone mięso drobiowe, jajko oraz przyprawy do smaku.
Dokładnie wyrobić masę i zagęścić niewielką ilością krupczatki oraz mąki pełnoziarnistej.
Masę odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Z farszu toczyć malutkie kuleczki (na jeden kęs) i ugotować je w rosole, po czym odcedzić i ułożyć w salaterkach - pozostawić do ostygnięcia.
Rosół sklarować ubitym na sztywno białkiem, odcedzić przez tetrę.
Namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić na kilkanaście minut, po czym dodać do ciepłego rosołu i podgrzewać, mieszając, aż się rozpuści.
Doprawić do smaku.
Odstawić, aż rosól zacznie krzepnąć - wówczas zalać nim pulpeciki drobiowe i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Komentarze

  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>Zapraszam serdecznie do przejrzenia mojej księgi przepisów. *** Być może coś Was w niej zainspisuje :)</b>
  • 1
    original
    Opublikowano

    safcia

    uwielbiam pulpety mniam mnniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marta1986

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    fajne pulpeciki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !