Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliaki

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 kg
jajko 3 sztuki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 2 sztuki
masło 15 dag
mleko 1 szklanka
drożdże 10 dag
orzechy włoskie 20 dag
migdały 10 dag
mąka ziemniaczana 2 łyżki
rodzynki 1/2 szklanki
DODATKOWO:
jajko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliaki

Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki. Z kilograma mąki odjąć 3/4 szklanki do podsypywania, a resztę przesiać(zabierając 2 łyżki do drożdży), do przesianej mąki dodać szczyptę soli, cukier waniliowy i resztę cukru, wymieszać na sucho. Do miski z suchymi składnikami dodać jajka, wyrośnięty rozczyn i wymieszać, następnie dodać zimny i płynny tłuszcz, wyrobić gładkie ciasto które będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na minimum 3 godz.
Nadzienie:
Orzechy i migdały zmielić na proszek i zlać gorącym mlekiem, odstawić do wystudzenia do zimnych orzechów dodać cukier, mąkę i rodzynki, wymieszać.

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na bardzo cienki placek ok 1cm na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wyciąć krążki na co drugim krążku ułożyć porcję nadzienia, przykryć krążkiem bez nadzienia i zlepić brzegi oraz nadać kształt bułeczek. Bakaliaki ułożyć na wysmarowanej blaszce posmarować jajkiem i jeszcze odstawić na 2 godz do ponownego wyrośnięcia. Piec w temp. 180-190st około 35 min. Po przestudzeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem, najlepsze zaraz po upieczeniu, ale na drugi dzień też im nic nie brakuje

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 11.04.2016 11:44
Fajne są, chętnie bym spróbowała.
artur7 02.09.2012 13:35
rewelacja
czekoladka_m 20.08.2012 15:21
Po prostu cudo!! I w smaku i w wyglądzie;)
jozefinach 16.05.2012 10:50
Piękne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak