Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie (można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia). Wystudzić i utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez maszynkę. Z masy ziemniaczanej i mąki wyrobić ciasto. Mąkę dodawac stopniowo aż ciasto przestawnie lepić się do rąk. Formować kluski na kształt kotletów mielonych i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać same posypane cukrem lub polane kwaśną śmietaną albo jako dodatek do innych dań. Możemy do ciasta dodać siekaną zieleninę, ale wtedy potrawy nie posypujemy cukrem.

Komentarze

  • 4
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Tanie, a pyszne.Już na innej stronie zwróciłam na nie uwagę!
  • 7
    original
    Opublikowano

    Kate131

    fajny przepis i ta nazwa!
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Nigdy nie jadłam placków ziemniaczanych na słodko, muszę kiedyś spróbować.
  • 1
    original
    Opublikowano

    krzyniu1984

    muszą być pyszne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    monisia1977

    dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    ale pycha
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    fajna nazwa
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    smaczne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    hastalavista

    skąd ta nazwa? ;>
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ntalia

    Pycha:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    lukoszek88

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    fajna nazwa tych placków.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sofciak

    pIĘKNE :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    ciekawe, a nazwa przyciąga
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marzena40

    fajna nazwa i świetny pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pajecznik

    warto spróbować
  • 6
    original
    Opublikowano

    kate.500

    Ciekawa nazwa... ;-))
  • 2
    original
    Opublikowano

    mysza666

    No chyba ten przepis jest najbardziej trafiony z propozycji;) Ale to bez jajka? Nie rozleci się z samą mąką? Dzięki za pomoc
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    muszę wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    manaika

    pyszne, takiej nazwy jeszcze nei słyszałam:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    niezłe
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Bez jajka nie rozleca się, gwarantuję :) Potrawe tą tak nazywa moja babcia. Nie wiem skąd pochodzi ta nazwa.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Marzena40

    super te dziady:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Magda60

    dobre
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    smacze placki!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    dziady muszą być pyszne, wyglądają świetnie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !