Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jajko na miękko

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
woda
bułka 1 sztuka
masło 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: jajko na miękko

Najpierw wkładamy jajka do garnka, zalewamy wodą, tak aby jajka były przykryte wodą. Wstawiamy na mały palnik, maksymalnie odkrecony, garnek przykrywamy przykrywką. Czekamy aż sie zacznie gotować. W momencie gdy zobaczymy pierwszy purchelek gotującej się wody, mówi o takim większym, co oznacza gotowanie. Patrzymy na zegarek i odmierzamy 2 minuty. W momencie wybicia 2 minuty, szybko wylewamy do zlewu goracą wodę i zalewamy zimną wodą jajka. Smarujemy bułkę masłem i gotowe do jedzenia. Czas gotowania jajek można elastycznie zmieniać, Ja wole jajka bardzo na miękko, tak że ledwo co białko się ścieło. Można wydłużać czas do 2,5 min czy 3 min. W zależności jakie kto lubi. Życzę smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Robierto 07.05.2012 22:49
muszę takie zrobić
parysek10 07.05.2012 15:58
wyrafinowane
Rafał10 07.05.2012 11:16
Właśnie takiego opisu było mi potrzeb :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak