Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagowo - porowa zupa krem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi białe 40 dkg
por 1 sztuka
masło 2 łyżki
natka pietruszki 0,5 łyżki
śmietana 5 łyżek
bulion warzywny 1,5 l
oregano 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagowo - porowa zupa krem

Kroki postępowania

1
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce. Kroimy je w centymetrowe kawałeczki. Zalewamy bulionem i gotujemy przez około 5 minut.
Krok 1 - Szparagowo - porowa zupa krem foto
2
Pora kroimy w plasterki i podsmażamy lekko na maśle (można zostawić troszkę do dekoracji). Dodajemy do szparagów. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Dolewamy śmietanę (najlepsza jest 30 %).
Krok 2 - Szparagowo - porowa zupa krem foto
3
Gotujemy do miękkości warzyw, zazwyczaj wystarcza 5-6 minut. Zupę lekko studzimy i miksujemy blenderem na krem. Dosypujemy oregano i połowę posiekanej natki.
Krok 3 - Szparagowo - porowa zupa krem foto
4
Podajemy posypane natką pietruszki i z plasterkiem pora. Porcja dla 4 osób.
Krok 4 - Szparagowo - porowa zupa krem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 06.05.2012 22:36
taką zupkę mogę zjeść ze smakiem...
stokrotka 06.05.2012 22:22
pysznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak