Sposób przygotowania

Mleko zagotowałam, a następnie wystudziłam do ok. 40C (z braku termometru wsadzałam palec w mleko i studziłam do temperatury, gdy dałam rade go utrzymać w tym mleku przez kilka chwil nie ryzykując poparzeniem). Wlałam mleko do termosu. Dodałam z 5 łyżek naturalnego jogurtu probiotycznego. Zakręciłam. Dobrze wstrząsnęłam, niczym James Bond swoim martini. Z tym, że ja dodatkowo pomieszałam, żeby te bakterie były w całym mleku. Termos postawiłam przy kominku - ciepło miał. Zrobiłam to ok. 15:00 jednego dnia, przypomniałam sobie o nim o 9 :00 następnego. Ale jogurt wyszedł dobry. Może nie tak gęsty jak oryginalny, ale w bazowym było odtłuszczone mleko w proszku, które służy za zagęszczacz. Polecam, bo w smaku świetny.
P.S. Ja użyłam jogurtu probiotycznego firmy Magda, gdzieś wyczytałam, że ma on dużo dobrych bakterii

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    Ciekawy sposób na uzyskanie jogurtu domowego;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka116

    Na pewno banalny ;)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Piotr24

    zawsze chciałem spróbować zrobić
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Kiedyś też robiłam w taki sam sposób jogurt w domu, aż pobiłam termos i skończyły się jogurty.
  • 0
    20140724_140457
    Opublikowano

    reniatka

    wow świetny pomysl
  • 0
    original
    Opublikowano

    Betka

    fajny przepis;))
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    fajny
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Od 20 lat robię jogurt w taki sposób - jest niezawodny, tani i wychodzi go sporo :) ...no i ta satysfakcja wyprodukowania czegoś samodzielnie :)
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    też tak robię
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    super przepis :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !