Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z kurczaka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 sztuki
jogurt naturalny 100 ml
sok z cytryny 1/2 sztuki
czosnek 5 ząbków
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z kurczaka

Kroki postępowania

1
Mięso warto marynować dzień przed planowanym grillem. Jogurt jest świetną marynatą do kurczaka, który dzięki niemu doskonale kruszeje. Składniki marynaty, czyli jogurt, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz zmiksowałam i zalałam nią pokrojonego w paski kurczaka. Na drugi dzień marynatę trzeba dosyć dokładnie usunąć. Miała ona spowodować jedynie skruszenie mięsa, jogurt w wysokiej temperaturze szybko by się przypalił.
Krok 1 - Szaszłyki z kurczaka foto
2
Paski kurczaka pokroiłam na grubą kostkę i nadziewałam na zmianę z pokrojonym w kostkę boczkiem, plasterkami cebuli i kawałkami papryki.
Krok 2 - Szaszłyki z kurczaka foto
3
Szaszłyki grillowałam na aluminiowych tackach, aż dokładnie się upiekły, zrumieniły, ale cięgle były soczyste. Doskonałe z sosem czosnkowym albo jogurtowym sosem miętowym.
Krok 3 - Szaszłyki z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 03.07.2013 14:12
świetnie wygląda
bgs1984 12.05.2012 17:45
mniam
marzenciak1985 12.05.2012 17:42
mniam
reniatka 11.05.2012 09:48
ciekawe
cris04 07.05.2012 17:03
Musze spróbować dodać jogurt do marynaty...
Ewa104 06.05.2012 20:43
Robię bardzo podobne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak