Pełen smaków e-magazyn kulinarny

Sposób przygotowania

Biszkopt: Białka z 6 jaj ubijamy na sztywną pianę z 3/4 szkl. cukru, dodajemy 6 żółtek, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewany na dużą prostokątną blachę. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 160-180 C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół wzdłuż.
Masa: 3 żółtka z jajek ucieramy z 1 szkl. cukru na kogel - mogel, 3 białka ubijamy na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodajemy po trochu serek mascarpone, a następnie delikatnie mieszamy z pianą z białek. Pierwszy spód biszkoptu nasączamy połową przygotowanego naparu kawowego, na to wykładamy masę z serka mascarpone, przykrywamy drugim spodem, który nasączamy resztą naparu kawowego. Na wierzch ciasta wykładamy ubitą kremówkę z cukrem waniliowym i śmitan - fixem. Na ubitą śmietanę ścieramy na małych oczkach tarki czekoladę i posypuję przetartą przez nylonowe siteczko kawę rozpuszczalną. Ciasto należy schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu kroimy na kawałki. Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    mufinka79

    Polecam!
  • 0
    original
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    wygląda bardzo dobrze!
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Wygląda bardzo apetycznie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    MagdaXXX

    muszę spróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnyeshka

    smakowite :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    uwielbiam tiramisu a to wygląda przepysznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Renata22

    dla mnie rewelacja;)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    JOANNA16

    pycha ciacho

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !