Sposób przygotowania

Biszkopt: Białka z 6 jaj ubijamy na sztywną pianę z 3/4 szkl. cukru, dodajemy 6 żółtek, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewany na dużą prostokątną blachę. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 160-180 C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół wzdłuż.
Masa: 3 żółtka z jajek ucieramy z 1 szkl. cukru na kogel - mogel, 3 białka ubijamy na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodajemy po trochu serek mascarpone, a następnie delikatnie mieszamy z pianą z białek. Pierwszy spód biszkoptu nasączamy połową przygotowanego naparu kawowego, na to wykładamy masę z serka mascarpone, przykrywamy drugim spodem, który nasączamy resztą naparu kawowego. Na wierzch ciasta wykładamy ubitą kremówkę z cukrem waniliowym i śmitan - fixem. Na ubitą śmietanę ścieramy na małych oczkach tarki czekoladę i posypuję przetartą przez nylonowe siteczko kawę rozpuszczalną. Ciasto należy schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu kroimy na kawałki. Smacznego!

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !