Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowo-owocowe z kremem i bitą śmietaną

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 5 szt
cukier 3 łyżki
mąka 5 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kremI
mleko 3 szklanki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
żółtko jajek 3 szt
masło 250 g 1 szt
kremII
masło 250 g 1 szt
oraz:
galaretka brzoskwiniowa 1 szt
galaretka agrestowa 1 szt
rodzynki 100 gram
śmietana 30% 600 ml
cukier puder 3 łyżki
galaretka cytrynowa 1 szt
czekolada gorzka 100 g
płatki migdałowe do dekoracji
biszkopty podłużne 1 szt
wafelki kakaowe 3 szt
brzoskwinie w puszce 400 gram
jabłka prażone 400 gram
nutella 300 gram
wanilia 150 (do smaku)
cukier 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowo-owocowe z kremem i bitą śmietaną

Upiec biszkopt z pięciu jajek. Po przestudzeniu przekroić na 2 części.

-Galaretkę brzoskwiniową i agrestową rozpuścić w osobnych miseczkach w 3/4 szklanki gorącej wody. Do usmażonych jabłek dodać tężejącą galaretkę agrestową , a do pokrojonych w kostkę brzoskwiń galaretkę brzoskwiniową. Umyte rodzynki dodać w równych częściach do owoców. Na spodnią część biszkoptu wyłożyć do połowy masę jabłkową , a na drugą część masę brzoskwiniową. W ten sposób jedna strona ciasta ma smak jabłkowy, a druga brzoskwiniowy. Owoce przykryć biszkoptem

-Kostkę masła utrzeć na puszystą masę, dodać krem czekoladowy, dokładnie połączyć i wsypać pokruszone wafelki. /pokruszyć przed otwarciem/ Masę delikatnie wymieszać i wyłożyć na biszkopt.

-Zagotować mleko. Żółtka utrzeć w głębokiej miseczce z cukrem i wanilią , dodać oba rodzaje mąki, dokładnie wymieszać. Gorące mleko wlewać powoli do masy jajecznej i energicznie mieszać. Przelać do naczynia ,w którym gotowało się mleko i kontynuować podgrzewanie kremu aż do osiągnięcia pożądanej , gęstej konsystencji. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć i połączyć z zimnym kremem. Gotową masę wyłożyć na krem waflowy.

-Na wierzchu kremu wyłożyć podłużne biszkopty.

-Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać cukier puder i zimną galaretkę. Masę śmietankową wyłożyć na wierzchu ciasta i posypać startą czekoladą i płatkami migdałowymi.

-Ciasto pozostawić na kilka godzin do całkowitego stężenia masy owocowej , kremowej i
śmietankowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 10.06.2012 10:06
mniam
cris04 06.05.2012 23:13
Pyszne,ale tylko od święta....
halina17 06.05.2012 18:59
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak